Warning: session_start(): open(/home/admin/domains/tmp/sess_q5ag7flrms05n1lm57ic0u6ml3, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/admin/domains/stitchcms.nl/public_html/inc/getvars.php on line 11 Sessies | Congres Positieve Gezondheid

Sessies

Stef Verhoeven
Ronde 1
13:15 - 14:15

Uit de praktijk: Preventie bij FIT NS

Werknemers zelf de regie laten nemen bij hun eigen duurzame inzetbaarheid. Hoe zorgt u ervoor dat dat in uw organisatie van de grond komt? NS zit middenin dat proces en wil door preventie werknemers vitaler laten zijn. Want: hoe vroeger je signaleert en handelt, hoe sneller zij aan het werk kunnen en blijven. Maar tijdig, gericht actie nemen vraagt inzicht, lef en leiderschap.

Bij deze sessie hoort u hoe NS ervoor zorgt dat medewerkers op basis van hun individuele mogelijkheden meer eigen verantwoordelijkheid nemen en op tijd zelf actie ondernemen. Marcus Hoen vertelt hoe hij medewerkers en leidinggevenden daarbij de weg wijst.
Hoe NS gerichte acties uitzet en medewerkers en leidinggevenden ondersteunt bij het aanleren van nieuw gezond gedrag. Daarbij is het zoeken naar de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden. Goede communicatie en de juiste stakeholders op tijd betrekken vormen daarbij de rode draad.

Marcus Hoen is manager Fit Preventie bij NS. Zijn ambitie is om bij NS binnen vijf jaar van 70% inspanning, capaciteit en budget voor verzuim naar 70% inspanning, capaciteit en budget voor preventie te gaan. Marcus verbindt mensen, middelen en systemen. Met zijn inzicht en ervaring wijst hij organisatie en medewerkers de weg naar tijdige, gerichte actie en duurzame inzetbaarheid.

Marcus Hoen

Marcus Hoen is Manager FIT Preventie bij Nederlandse Spoorwegen.

Ronde 1
13:15 - 14:15

Bewegingsversnellers: ervaar het zelf!

Een beweging in een organisatie op gang brengen is een collectief leer- en ontwikkelproces. Dat is niet geheel en al te sturen, maar wel te ontwerpen en te voeden. U gaat ervaren hoe dat er uit ziet en hoe dat voelt. Hoe kunt u groei en verandering op gang brengen én houden?

Wederom een zeer interactieve en praktische sessie van Arjella van Scheppingen waarin u kennis maakt met een aantal bewegingsversnellers. Een proeverij aan campagne- en werkvormen waarmee De ParticipatieKliniek beweging genereert. In de langdurige ouderenzorg is De ParticipatieKliniek een succesvolle beweging waarin verpleegkundigen en verzorgenden elkaar stimuleren in hun professionaliteit en beroepstrots. U ondergaat een aantal van deze bewegingsversnellers aan de lijve en ervaart u hoe u dit kunt toepassen in uw eigen werkomgeving. Ook als dat niet de zorg is.

Arjella van Scheppingen

Arjella van Scheppingen is een enthousiaste onderzoeker, adviseur en trainer. Al jaren houdt zij zich bezig met het vitaliseren van mensen, teams en organisaties. Waarom? De wereld verandert nu eenmaal snel. Haar proefschrift ‘Fostering self-regulation in health in organisations’ was gericht op het bevorderen van zelfregulering in organisaties. De achterliggende vraag: hoe krijg je de boel in beweging? Het leverde een effectieve aanpak op. Die kennis en inzichten past ze graag toe in de praktijk en is inmiddels aangevuld met nieuw praktijkonderzoek. Met activerende werkvormen faciliteert ze - samen met netwerkpartners - mensen, teams en organisaties om juist díe stappen te maken zij nodig hebben om duurzaam vitaal en goed te blijven (samen)werken.

Jos Bus

Jos Bus is - samen met Arjella van Scheppingen - betrokken bij De ParticipatieKliniek en werkzaam voor communicatiebureau Arboriginals. Bus is communicatie-adviseur met jarenlange ervaring in het ontwikkelen en begeleiden van cultuur- en gedragsverandertrajecten.

Ronde 1
13:15 - 14:15

De Verhalenkaravaan: van ervaringsverhalen naar veranderkracht!

Elke organisatie is een bouwwerk van afspraken: handelingsplannen, richtlijnen en protocollen. Een organisatiecultuur wordt bepaald door de mensen die er werken. Het is de optelsom van individuele ervaringen en verhalen van professionals. Wie een organisatiecultuur in beweging wil krijgen moet ervaringsverhalen met een plakfactor zichtbaar en voelbaar maken. Hoe doet u dat?

De VerhalenKaravaan is een laagdrempelige methode om verhalen en concrete veiligheids- en gezondheiddilemma’s een podium te geven. Het is een beproefd concept van storytelling. Het ophalen en veilig delen van verhalen leidt tot (her)ijken van de gedeelde normen en waarden. Het kan ook het handelingsrepertoire vergroten. Niet alleen van werknemers en professionals, maar ook van organisaties als geheel. In deze workshop belandt u in het Verhalencafé. U ervaart de veranderkracht van persoonlijke verhalen van professionals. Deze verhalen vormen de basis van het gesprek aan bartafels over een aantal dilemma’s. U krijgt in deze workshop een idee hoe de VerhalenKaravaan in zijn werk kan gaan in uw eigen organisatie.

Stef Verhoeven

Stef Verhoeven

Stef Verhoeven is Neerlandicus en journalist. Hij is mede-initiatiefnemer van Stichting ZorgVeilig.nl, een platform voor ervaringsverhalen van patiënten/cliënten én zorgprofessionals. Daarnaast ontwikkelt hij – samen met netwerkpartners – leer- en communicatieconcepten voor organisaties.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.
Warning: Unknown: open(/home/admin/domains/tmp/sess_q5ag7flrms05n1lm57ic0u6ml3, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/admin/domains/tmp) in Unknown on line 0